הכורכום – נחשב לתבלין ההודי העתיק ביותר בן אלפי שנים, אשר שימש כתרופה למגוון רחב של סימפטומים ומחלות. הכורכומין הינו המרכיב החשוב של הכורכום ואף הנחקר ביותר מבין התבלינים.

אין ספור מחקרים קשרו בין מנגנוני הפעולה של הכורכומין לבין קשת רחבה של השפעות מיטיבות על גופנו.

השפעה עיקרית אחת של הכורכומין היא איזון וויסות של תהליכים וגורמים שונים בגופנו, כגון: חומרים המשתתפים בתגובה דלקתית, פעילות אינזימטית, גנים פגועים ועוד.

השפעה חשובה נוספת של הכורכומין היא על מערכת  החיסון – הן זו המולדת והן זו הנרכשת (כלומר, היכולת של הגוף להתמודד עם פתוגן אליו נחשף בעבר). הכורכומין מחזק מגוון של תאים חיסוניים, ביניהם: לימפוציטים מסוג T, לימפוציטים מסוג B, תאים מונוציטים, תאים בלעניים שנקראים מקרופאג'ים ותאים לבנים מסוג ניוטרופילים.

אחת ההשפעות העיקריות של הכורכורמין על מערכת החיסון היא בתרומתו לפעילות האנטי-דלקתית. הכורכומין עושה זאת באמצעות הפחתת השפעתם של חלבונים ואנזימים שונים (כגון COX-2 TNF-α, 5-LOX, NFkB) המעורבים בהתפתחות של מחלות דלקתיות, מחלות לב וכלי דם, מחלות מטבוליות, מחלות נוירולוגיות ועוד.

הכורכומין אף התגלה בעל פעילות נוגדת חמצון עוצמתית. לכן, ניתן להסיק שיש לו את היכולת ללכוד ולנטרל חומרים מזיקים לתאים ולרקמות הגוף שנקראים reactive oxygen species ולהגביר את הייצור של חומרים נוגדי חמצון בתוך התאים (כגון אנזים גְלוּטָתיון, המגן על התאים בגוף מפני נזקים של רעלנים וחומרים מחמצנים).

כורכומין ומערכת העיכול

אחד מהדברים הרבים שהכורכומין משפיע עליו הוא מערכת העיכול.

קיים מגוון רחב של בעיות עיכול, ביניהן: בטן נפוחה, גזים, נטייה לשלשול או עצירות, כאב בטן, צרבות, רפלוקס, קרוהן, IBS ,מעי דליף/רגיז, ספיגה לקויה ועוד.

המכנה המשותף לכל הבעיות האלו הוא דלקת ברקמה הרירית הפנימית באחד או יותר מאיברי מערכת העיכול (קיבה, מעי וכו'). תופעות אלו נפוצות מאד, ואחוזים גבוהים מכלל האוכלוסייה סובלים מהן.

כאמור, הכורכומין הינו רכיב אנטי-דלקתי ונוגד חמצון אשר מסייע ומווסת תהליכים המשתתפים בתגובה הדלקתית, ולכן מסייע לעכב מצבים של כיבים ודלקתיות לאורך כל מערכת העיכול ולפעמים אף עוצר את התפתחות הדלקת.

בנוסף, הכורכומין תורם לשגשוג זנים מסוימים של אוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים במעי ותורם להגברת הייצור וההפרשה של נוזל המרה על-ידי הכבד. הכורכומין אף נלחם בחיידקים, טפילים ופטריות במערכת העיכול, ובכך מסייע גם בטיפול בבעיות עיכול זיהומיות.

אם כן, הכורכומין יעיל בטיפול במגוון רחב של בעיות עיכול, ביניהן: צרבות, אוקלוס, חיידק הליקובקטר-פילורי, קרוהן, כאבי בטן ועוד.

כורכומין ופציעות ספורט

מאמץ גופני ממושך (למשל באימון ספורט קשה), יכול לגרום לדלקת מקומית, שתבוא לידי ביטוי בכאב בשרירים, בגידים או ברצועות.

מחקרים מצביעים על כך שנטילת כורכומין עשויה לקצר את זמן ההתאוששות של ספורטאים ומתאמנים מדלקת הנובעת ממאמץ וכן למנוע כאבי שרירים מאוחרים.

גם כאן, כיוון שהכורכומין נוגד חימצון מאוד אפקטיבי וחזק, הוא מסייע במניעת התפתחות הדלקת ובטיפולה בו-זמנית.

כורכומין וסכרת

ישנם 2 סוגי סכרת נפוצים:

סוכרת סוג I (סוכרת נעורים) – נגרמת על רקע אוטואימוני, ובה מערכת החיסון תוקפת את תאי הבטא בלבלב שאחראים על ייצור ההורמון אינסולין. בהדרגה, הלבלב מפסיק לייצר אינסולין. מאחר ותפקידו של האינסולין הוא להכניס את הסוכר לתאי הגוף, חוסר באינסולין גורם לעלייה של רמות הסוכר בדם ולסוכרת. הטיפול התרופתי בחולי סוכרת סוג I מבוסס על מתן אינסולין ממקור חיצוני בשילוב עם תזונה נכונה.

סוכרת סוג II סוג זה של סוכרת המתפתח בהדרגה בשעה שהלבלב עדיין מייצר אינסולין, אך תאי הגוף פחות רגישים אליו ולא מגיבים לו כראוי. סוכרת סוג II עלולה להתפתח בכל גיל, אך בדרך כלל היא מופיעה בסביבות גיל 40. לסוכרת מסוג זה יש לרוב רקע גנטי, אך היא מאוד מושפעת מהתזונה ומאורח החיים. היא נעשית נפוצה יותר ויותר גם בקרב צעירים, עקב מגפת ההשמנה.

מאמר סקירת מחקרים שפורסם בכתב העת המדעי
"Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine", סיכם 13 שנות מחקר על הכורכומין והשפעתו על מחלת הסוכרת. מתוצאות הסקירה עולה כי הכורכומין (הרכיב הפעיל של הכורכום) יכול לסייע רבות בהקשרים שונים ומגוונים של מחלת הסוכרת, ביניהם:

  • מאזן רמת סוכר בדם – מפחית את רמות הסוכר בצום
  •  מפחית את מדד ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c), כלומר עלייה בעמידות לאינסולין וירידה באחוז חומצות השומן החופשיות בדם
  • מפחית את ערכי הטריגליצרידים
  • משפר את התפקוד הכללי של תאי הבטא בלבלב

כיצד נזין את גופנו בכורכומין?

הכורכומין אמנם נמצא בצמח התבלין כורכום, אך בריכוז מאד נמוך ביחס לצריכה המומלצת – כדי לצרוך מספיק כורכומין בצורתו הטבעית, נצטרך לאכול ככוס כורכום ביום – צריכה שאינה מומלצת!! כיוון שכמות גדולה של כורכום למגוון בעיות אחרות בגופנו.

לכן, מומלץ לצרוך כורכומין באמצעות תוסף תזונה, בו כמות הכורכומין גבוהה בהרבה מזו הקיימת בצמח וספיגת בגוף יעילה יותר. מוזמנים ליצור קשר איתנו לייעוץ: 02-5664155.

לסיכום…

הכורכומין יעיל מאוד בכל הקשור לדלקת – מסוגים שונים, לרבות דלקות פרקים, מחלות לב וכלי דם. בנוסף, הוא יעיל בטיפול בדיכאון וחרדה.

סקירת מחקרים קבעה כי הטיפול בכורכומין נחשב לבטוח וכי הסיכון לתופעות לוואי בעקבותיו נמוך בהשוואה לטיפול תרופתי.

רק בריאות!

אהרון מחלב

מומחה לרפואה סינית ויפנית